Sen Ölünce Kim Ağlar?

Robin Sharma piyasaya çıkan bu son kitabı ile birlikte konferans vermek üzere geçen hafta İstanbul’daydı. Belli ki bilgi çağını arkamızda bıraktık ve aydınlanma çağına girdik. Sharma, Ferrari’sini Satan Bilgeden sonra GOA ile D & R sponsorluğunda yüzlerce dinleyiciyi uyandırmak ve sihirlerinin sırlarını ortaya koymak üzere Borusan Otoya arabasız gelmişti. 

İnsan gücünün kaynağı nerede gizlenmiştir? Sorusuyla konuşmasına başlayan Sharma cevabını kendimizde bulacağımızı ve saklı olduğu yerin de kendi yüreklerimizin içi olduğunu ekleyerek devam etti. Onu bulup bulmamak ise bizlere kalmış.

Bir guru olmadığını da ifade edip dışımızdaki dünyayı değiştirmek için işe önce kendi iç dünyamızı değiştirmekle başlamamız gerektiğini de söyledi. Cana yakın ve karizmatik tavırları ile tüm dinleyicilerle hemen yakınlaşan bu dünya koç’u insanların nasıl yaşaması gerektiğini ancak ölüm vakti geldiğinde keşfettiklerini söylediğinde yeni kitabı daha da çok anlam kazandı.

“Ağlarsa anam ağlar gerisi yalan ağlar” dizelerini anımsadım birden. Sharma ise bir gün artık burada olmadığında nasıl hatırlanmak isterdin? Diye soruyordu. Siz nasıl hatırlanmak isterdiniz ve nasıl hatırlanacaksınız? Hiçbir yaş yeni bir başlangıç için geç sayılmaz diyordu. Günde yapacağınız %1lik değişiklikler bile atmış günün sonunda sizi %60 yenilenmiş bir kişi yapabilecek diye de açıklıyordu.

Kitabı her biri bir veya iki sayfalık 101 tavsiyeden oluşuyor. Çoğu hemen uygulamaya konulabilecek fikirler yeter ki açık olun ve aydınlanmaya hazır olun. “Her gün bir yabancıya nazik olun”, “Haftada bir gün dinlenin” “Sessiz olmayı öğrenin”, “Teşekkür notları yazın” gibi kulağa hoş gelen bu bölümleri okudukça insanın hayatını değiştirmesinin aslında ne kadar kolay olduğunu fark edeceksiniz. Sabah beşte kalkanlar kulübünden de bahsediyor. Kendisinin bunu yaptığından beri hayatının değiştiğini de belirtiyor. Her gün alıştığınız saatte kalkmak yerine bir saat daha erken bile kalksanız kendinize düşünmek, spor yapmak, sessiz kalmak veya meditasyon yapmak için çok “kutsal bir saat” yaratabilirsiniz.

Bu bilgileri almaya hazır mısınız? Aldığınızda uygulayacak mısınız? İçinizdeki olmak istediğiniz kişiyi tanıyor musunuz? Kim olmak istiyorsunuz? Sorduğu sorulardan bazıları. Sharma disiplin için ödenecek bedelin sonradan duyulacak pişmanlıktan daha az olduğuna inanıyor ve bizlerle bunu paylaşıyor.

Hayatlarımızın kendi elimizde olduğunu söylerken kadere inandığını da eklemeyi unutmuyor. “Yapabileceğinin en iyisini yap ve gerisini hayatının akışına bırak diyor”

İstanbul’ u çok sevdiğini defalarca tekrarlayan Robin Sharma pek yakında tekrardan bizleri aydınlatmaya geleceğe benziyor. Sen Ölünce Kim Ağlar? Kitabı ise tam bir başucu kitabı ve elinize aldığınız gibi yerine koyamayacaksınız. Öyle çabuk akıyor ki insanın bir seferden fazla okuyası kelimeleri tek tek ezberleyesi geliyor.

Eddi Anter
11.09.2006
2017-09-21T23:08:53+00:00 Yazar: |