Gurur ve önyargı

Jane Austen’in “Pride and Prejudice” adlı romanından esinlenerek yapılan 2005 yapımı film  “Aşk ve Gurur” adı ile sinemalarda oynuyor. Film de kesinlikle önyargı da var o yüzden kullanmadan edemedim. 

Filmin konusu on sekizinci yüzyılın sonunda İngiltere’de geçiyor. Beş bekâr kız sahibi Bennet ailesi ve etrafında olanlar işlenmiş. Evlerinin yanında olan şatoya taşınan zengin ve soylu Bingley ailesinin bekâr bir erkek çocuğu olduğunu duyan anne Bennet elinden gelen her şeyi yapıp kızlarını Bingley’in kucağına atmaya hatta yamamaya çalışır. Bunları yaparken sadece kendini küçük düşürmektedir. Ailenin babası Allahtan sağduyulu ve kendi prensiplerinden hiç taviz vermeyen biri.

Paraları olmasa da kendi değer yargıları ve doğruları var. Bingley’in bir de yakışıklı arkadaşı Darcy var. Darcy rolünde Matthew MacFadyen oynuyor. Kendinden emin bir o kadar da zengin olan Darcy Bennet kızlarından en dik başlı olanı Elizabeth’e âşık oluyor ama uzun bir süre farkında değil. Sınıf farkından dolayı kabul etmeye kendi bile yediremiyor.

Abla Jane ile hissi ilişkiye giren Bingley’ i bile ayırmaya çalışır. Bu arada annenin yaptıkları görülmeye değer. Bir insan kızını bu kadar mı kolay ve ucuza satmaya çalışır. Kızlarından birini isteyen papaz adayı bir damat ile evlenmediği takdirde kızı ile bir daha konuşmayacağını söylediğinde babaya dönüp destek bekler. Baba da evlenirse şayet onunla bir daha konuşmayacağını söyler.

Yavaş yavaş Elisabeth veya babasının dediği gibi Lizzie ile Darcy arasında bir kıvılcım doğar. Pek de iyi işlenmemiş bile olsa bir aşk var filmde. Yönetmen Joe Wright bunu aktarmayı beceremiyor. Lizzie girdiği tüm ortamlarda dimdik yürüyor ve alt tabakadan geldiğini hep kabul ediyor. Dadımız da yok hatta hiç olmadı diyor zengin Lady Catherine ile karşılaştığında. Piyano çalması istendiğinde bilmediğini söylüyor ama gene de çaldırıyorlar. Lizzie’yi ne kadar batırmaya çalışsalar o hep yüz akı ile çıkıyor. Ama filmde dönemin zengin ve yoksulluğu çok iyi sunulmuş. Fakir olanlar hakkında hep aynı ön yargı var. İnsandan sayılmıyorlar. Kıyafetler harika, müzik fena değil.

Filmin sonunda zengin Darcy Lizzie’ye âşık olduğunu anlar ve evlenme teklif eder ama Lizzie kabul etmez. Neden mi? Filmi görünce anlarsınız. Eski usul babasından onay istediğinde paralı olduğunu bile bile kızının adamı sevdiğinden emin olmak istiyor.Lizzie Bennet rolünde Keira Knightley oynuyor. Gözleri, bakışları ve gülümsemesi insanı perdenin içine alıveriyor.

Karlı bir günde filmi seyredip eve döndüğümde beni bir sürpriz bekliyordu. Aynı romandan esinlenerek yapılmış Bollywood yapımı  “Gelinim olur musun?” filmi masamda duruyordu. Kâinat güzeli  Aishwarya Rai’nin başrolde oynadığı filmde aynı konu Amerikalı bir zenginin Hindistan’a yaptığı bir ziyaret sırasında tanışacağı Hintli bir kıza olan aşkı anlatılıyor. Geçen sene ülkemizde gösterilen filmde elektronik posta mesajı yollamak, uçakta birinci sınıf uçmak gibi konular olduğunda zavallı Austen’in kemikleri sızlamış mıdır diye düşünmeden edemedim.

Biraz romantik olmanın, âşık olmanın, aşkı yaşayıp içinde olup farkında bile olmamanın ne olduğunu merak edenler için çok güzel bir film ”Aşk ve Gurur”.

Eddi Anter
07.02.2006
2017-09-21T23:09:03+00:00 Yazar: |