Aşka Sor

Başrollerini Salma Hayek ile Colin Farrell’in paylaştığı bu film John Fante’nin Toza Sor adlı romanından uyarlanmış. Bilmeyenler için Charles Bukowski her zaman Fante’yi övmüş hatta övmekten öte onun için bir Allah tanımlamasını yapmıştır. Bu filmi görmediğine şükür etsin. 

Film 1930’lu yıllarda Los Angeles kentinde geçiyor ve göçmenler ile Amerikalılar arasındaki bazı didişmeler dile getirilmeye çalışılıyor. Kente yeni gelen hevesli bir yazar olma yolunda ağır ilerleyen İtalyan asılı  Arturo Bandini (Farell) bir kahvede servis yaparken atıştığı Camilla Lopez (Hayek)’e ilgi duymaya başlıyor. Bu ilgi sevgisini göstermekten öte Meksikalı olduğundan dolayı onu aşağılamaya çalışmak ile ortaya çıkıyor. Kendisi de bir ilerleme, sınıf atlama kaygısında olan Bandini ile aynı şekilde sadece soyadını bile değiştirmek pahasına bir Amerikalı ile evlenme derdinde olan Lopez tahmin edileceği gibi birbirlerine âşık oluyorlar.

Âşık olmaları ve beraber olmaları arasında uzun ve süründürücü bir zaman geçiyor. Sinema salonunda uyuklamak için en iyi zaman burası. Daha sonra bol çıplak sahneleri olan lüzumsuz bir gece karanlığında, sanki vücutlarını teşhir etmekten utanır bir eda okyanusun içinde sevişmeye başlıyorlar. Bandini çıplaklığını rahatça yaşayamadan, kendini saklamak ister tavrını gösterdiğinde sokakların bariz stüdyo çekimleri kadar kötü kalıyor. Film daha çekici olmak yerine temposunu bir kez daha düşürüyor. Daha önceden “Şirket” ve “Chinatown” filmlerini çeken Robert Towne’ın biraz paslanmış olduğunu fark edeceksiniz.

Yazarın bloke olduğu bir dönemde kendine ilham ararken ortaya çıkan bu güzel ile yaşamaya başladığı ilişkinin nereye varacağını bizim bilmediğimiz gibi yönetmen de emin değil sanki. Kadınlar konusunda tecrübesiz olduğunu dile getiren Bandini ilk öyküsünü satarak eline geçen para ile tavrı ve tutumu Lopez’e karşı değiştiriyor. Israrla kendisinin bir yazar olduğunu vurguladıktan sonra amacına ulaşıyor mu gidince göreceksiniz. Amerika’da eşitlik, sevgi ve mutluluğu yakalama haklarından söz ederken aşkı bulan Bandini nedense sevdiği Meksikalı olunca bunu kabullenemiyor. Aşkı bulmak için vakti kalacak mı acaba?

Basit bir oyunculuk ile tamamı neredeyse stüdyolarda çekildiği bariz belli olan bu filmi evde seyretseniz hatta seyretmeseniz daha iyi olabilir.

Eddi Anter
17.04.2006
2017-09-21T23:08:59+00:00 Yazar: |