Almodovar’ın Dönüş’ü

Bu hafta gösterime giren Pedro Almodovar’ın Volver, “Dönüş” adlı filmi onun tipik özelliklerini taşıyor. Müzik, renkler, seçtiği konu ve şehirler onu tekrar gündeme oturtacak. 

Başrolde Penelope Cruz’un oynadığı, kadronun çoğunluğunun kadınlardan oluştuğu bu film zaten Cannes Film Festivalinde hem En İyi Senaryo ödülünü Almodovar’a kazandırmış, hem de altı kişiden oluşan kadınlar grubu En İyi Kadın Ödülünü de almış. Geçen yılın “Kötü Eğitim” filminde tam teşekküllü erkek kadrosunun aksine bu filmde neredeyse sadece kadınlara yer vermiş. Film tipik bir İspanya kasabasında La Mancha’da geçiyor. Buranın en belirgin özelliği Almodovar’ın doğduğu yer olması ve buranın insanının kendine has bir İspanyol lehçesi olması. O farkı ben tabi anlayamadım ama doğduğu yeri seçmekle oraya olan vefa borcunu ödemiş oluyor.

Filmin belli bariz bir konusu yok. Kadınlar arası ilişkilere, evlilikte aldatma, cinayet, yemek tarifleri, flamenco müzikle rengarenk bir Almodovar filmi. Bir anne kızın yaşam ile mücadelesi ve karşılarına çıkan önemli bir olay karşısında tutumları, birlik ve beraberlik sonucu ortaya çıkacak gerçekleri içeriyor. Akıl hastası oranının çok yüksek olduğu belirtilen bu kasabada yer yer tüm film acaba hayal gücü müydü yoksa gerçek miydi dedirtebiliyor insana. Cruz anadili İspanyolcayı konuşup rolünü yaparken rahat. Biraz daha İspanyol kalçasına benzesin diye genişletildiğini okuduğum kalçalar halen dapdar duruyordu. Servis yaptığı lokantada söylediği Volver şarkısı ise dinlemeye değer.

Dedikodu, hortlakların cirit attığı bu kasabada bir çok olay Almodovar temposunda devam ediyor. En iyi filmi kesinlikle değil. “Konuş Onunla” veya “Annem Hakkında Her Şey” kadar etkileyici değil. Bu kadar başarılı ve meşhur bir yönetmenin halen kendi ülkesinde kendi ana dilinde filmler yapıyor olması ise takdir edici. Kendi ülkesini, doğduğu şehri, İspanyol yemek ve müziğini, ana dilini duyurmak için bir insan daha ne yapabilir. Ticari ve büyük bütçe ülkelerine gitmeyen, onlara beğendirme derdine girmeyen ve halen ses getiren filmler yapabilen Pedro Almodovar’a bence varsa İspanya hükümeti “İyi Niyet Elçisi” nişanı taksın.

Eddi Anter
06.11.2006
2017-09-21T23:08:51+00:00 Yazar: |